INFIMA

FEDERALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE OŠ 2013

537223 358871197551738 1988097154 n

Nakon što je OŠ ‘Travnik’ odustala od organizacije XIX Federalnog takmičenja u matematici za osnovce,organizaciju ovog prestižnog trakmičenja preuzela je OŠ ’21 MART’ Matuzići. Zbog odustajanja Travničana na koje se računalo, rok za pripreme organizacije ovog takmičenja za domaćina, OŠ ’21Mart’ Matuzići,od svega par dana bio je jako kratak. Ipak sve se dobro završilo. U subotu je u Matuziće stiglo stotinjak natjecatelja,najboljih matematičara iz šest kantona Federacija Bosne i Hercegovine (TK,USK,Sarajevski kanton, SDBK, i Zeničko-Dobojski kanton) i još toliko pratećeg osoblja, nastavnika matematike, predstavnika Kantonalnih udruženja matematičara, univerzitetskih profesora i drugih visokih gostiju. Takmičenje je otvorila općinska načelnica Jasminka Begić, a učesnicima u ime organizatora ovog takmičenja, Udruženja matematičara Tuzlanskog kantona obratio se prof.dr. Mehmed Nurkanović, te Amir Bečić,direktor OŠ ’21Mart’ u svojstvu domaćina. U umjetničkom programu svečanog otvaranja ovog takmičenja nastupili su učenici OŠ ’21 Mart’ Matuzići. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije. Prvu su činili takmičari redovni učenici šestih razreda osmogodišnjeg i sedmih razreda devetogodišnjeg obrazovnog ciklusa. U drugoj kategoriji natjecali su se u znanju iz matematike redovni učenici sedmih razreda osomogodišnjeg i osmih razreda devetogodišnjeg obrazovanja, dok su u trećoj takmičarskoj skupini bili redovni učenici završnih razreda osmogodišnjeg devetogodišnjeg obrazovanja. Najbolji učenici sa kantonalnih takmičenja (po prijavama nadležnih Pedagoških zavoda) imali su pravo učešća bez kotizacije, dok su matične škole za sve ostale takmičare koji su na kantonalnim takmičenjima zauzeli neko od prvih deset mjesta ili su imali pedesdet i više procenata na tim takmičenjima, po pravilima ovog takmičenja morale uplatiti kotizaciju po kanditadu od 50 maraka.

U prvoj grupi od tridesettri natjecatelja najbolje rezultate su postigli učenica Ajla Šehović iz OŠ ‘Musa Ć.Ćatić’ iz Sarajeva sa osvojenih 86 bodova, zatim Bakir Goran iz OŠ ‘Travnik’ sa 82, te Admir Pozderac , takođe iz OŠ ‘Musa Ć.Ćatić’ Sarajevo , na trećem mjestu sa 80 bodova.

Od tridesetpet takmičara iz druge grupe,učenik OŠ ‘Čengić Vila I’ Amar Kurić je zauzeo prvo mjesto sa maksimalnih stotinu bodova. Učenica Hana Ibrahimpašić iz Druge OŠ Bosanska Krupa sa osvojenih 66 bodova plasirala se na drugo, dok je njen vršnjak Bećir Tabaković iz OŠ Todorovo kod Velike Kladuše sa šest poena manje zauzeo treće mjesto. Kod takmičara završnih razreda osmogodišnjeg i devetogodišnjeg ciklusa od dvadesetsedam natjecatelja prva dva mjesta sa po 80 osvojenih bodova imali su učenici Mirza Sinanović iz OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ Sarajevo i Azur Đonlagić iz OŠ Novi Grad Tuzla, ali zbog boljeg takmičarskog rejtinga Sarajliji je pripalo prvo mjesto. Učenik OŠ ‘Čengić Vila I’ Emin Mrkonja sa osvojena 64 boda plasirao se na treće mjesto. Udruženje matematičara TK će najbolje plasirane učenike sa ovog tamičenja pozvati na predstojeće pedesetreće prvenstvo mladih matematičara Bosne i Hercegovine koje će se održati uskoro. 

pdf Zadaci i Rješenje 

pdfRezultati VII razred

pdfRezultati VIII razred

pdfRezultati IX razred

pdfJuniorska olimpijada BiH2013

 

izvor : www.umtk.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *