INFIMA

BOSNA I HERCEGOVINA NA TRONU!

309175 454458197951560 1865895627 n

309175 454458197951560 1865895627 nTalentovani i vrijedni učenici Bosne i Hercegovine ponovo su dokazali da se naporan rad i upornost isplate. Ukoliko tome dodate i timski rad, fantastični rezultati su neizbježni! Na ‘’Internacionalnom Online Physics Brawl takmičenju’’, održanom 6. decembra ove godine, učenici – takmičari  3. i 4. razreda Bosna Sema Obrazovnih Institucija u fizici, kao i studenti koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnim olimpijadama u fizici ugrijali su svoju dobro promrzlu domovinu takmičeći se sa timovima iz cijelog svijeta.

Pomenuto takmičenje je nekonvencionalno, otvoreno takmičenje iz fizike timova na internetu namijenjeno prvenstveno za učenike srednjih škola, ali i za sve ostale zainteresovane. Tako je Bosna i Hercegovina debitovala ove godine sa 2 ekipe. Jednu su sačinjavali učenici Internacionalne srednje škole u Sarajevu: Senad Isaković i Nudžeim Selimović, kao i učenici Tursko – bosanskog Sarajevo koledža: Abdulah Jašarević, Muaz Kasumović i Fadil Žilić. Ova mlada ekipa od 5 učenika je u ukupnom poretku, na rang – listi sa mnogo iskusnijim ekipama iz mnogih država širom svijeta, od ukupno 204 prijavljene ekipe (od kojih se pretpostavlja da je 160 uzelo učešće na takmičenju) ostvarila visoko 12. mjesto, dok su se u svojoj kategoriji srednjih škola plasirali na fantasticno 3. mjesto!

                Naša druga, iskusnija ekipa takmičila se u kategoriji ‘svih ostalih zainteresovanih’, te je opravdala ulogu favorita u očima svojih učenika, mlađe ekipe. Od svih ekipa koje su se takmičile, uključujući i ekipe sa prestižnih Cambridge, MIT i Harward univerziteta, ova grupa, predvodjena najuspješnijim bosanskohercegovačkim takmičarem u fizici svih vremena, Admirom Greljom, zajedno sa našim najuspješnijim takmičari ma, ali i studentima: Alijom Bevrnjom, Selverom Pepićem, Slađanom Veselinovićem i Amerom Ajanovićem, plasirala se u sami vrh, ostvarivši drugo mjesto! Ovi momci između sebe imaju 3 medalje i 5 pohvala na Internacionalnim olimpijadama u fizici, te su još jednom istakli.  

                 Takmičenju su se mogli pridružiti svi zainteresovani učenici srednjih škola i ostali širom svijeta, a počelo je u 18 sati po bosanskohercegovačkom vremenu. Prijavljene ekipe su dobile zadatke putem interneta i odgovore su slali na isti način, pazeći da se zadovolje određeni kriteriji. Takmičenje je trajalo 3 sata, a rješenja i rezultati su objavljeni nedugo nakon završetka i izazvala kakve drugo, nego prezadovoljne reakcije naših ekipa. Ovi momci su nas po ko zna koji put obradovali još jednim senzacionalnim rezultatima, na koje smo već svi navikli, te pokazali da su budućnost naše države, na što i računamo. Sve čestitke!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *