INFIMA

Održana manifestacija „Znanjem u budućnost“ 2012

20121128 - 12 - 37 - 16 - AKZ 9499

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagradilo 75 talentiranih učenika iz Federacije BiH

Tradicionalna Manifestacija „Znanjem u budućnost“, koja promovira talentirane učenike iz Federacije BiH, osvajače nagrada na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju, održana je u srijedu, 28.11.2012. godine, u Sarajevu u Domu mladih Centra „Skenderija“, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Diplome i jednokratne novčane nagrade ove je godine primilo 75 učenika osnovnih i srednjih škola, dobitnika jedne od prve tri nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, biologije, njemačkog i engleskog jezika te muzičke i tehničke kulture. U skladu sa utvrđenim Pravilnikom Ministarstva, pojedinačne novčane nagrade za učenike u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, kreću se od 400,00 do 2.800,00 KM.

 

 

Među ovogodišnjim nagrađenim učenicima nalazi se i osvajač zlatne medalje na Svjetskoj olimpijadi iz njemačkog jezika Haris Poturković, učenik Prve gimnazije Zenica, te osvajači devet zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike: Harun Hindija (Tursko-bosanki koledž Sarajevo; srebro na Internacionalnoj olimpijadi i zlato na Balkanskoj olimpijadi iz matematike), Hamza Merzić (Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo; srebro na Mediteranskoj olimpijadi i bronza na Balkanskoj olimpijadi iz matematike), Adnan Ibrić (Gimnazija Lukavac; srebro na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi), Sead Delalić (Druga gimnazija Sarajevo; srebro na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi), Din Bostandžić (OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo; bronza na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike osnovnih škola), Selver Pepić (Četvrta gimnazija Ilidža, Sarajevo; bronza na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike) i Adnan Brđanin (OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Sarajevo; bronza na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi za učenike osnovnih škola).

Također, priznanja zahvale dodijeljena su i njihovim mentorima, nastavnicima i profesorima, njih 63, koji su znali prepoznati i usmjeriti talentirane učenike na put znanja, kao i školama iz kojih dolaze nagrađeni učenici i nastavnici, ukupno njih 52, za stvaranje kvalitetnih uslova u sticanju znanja i obrazovanja mladih u Federaciji BiH.

Manifestacija „Znanjem u budućnost“, koju petu godinu zaredom organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, pokazala je i ovog puta da je Bosna i Hercegovina riznica talentirane mladosti. Učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Federacije BiH, kojima su dodijeljene diplome i novčane nagrade za postignut uspjeh u znanju, učestvovali su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima te time pokazali da zaslužuju iskrene čestitke za postignute i prepoznatljive rezultate u znanju. Ovim i sličnim projektima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastoji afirmisati mlade i talentirane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *