INFIMA

Učenici iz Bihaća treće mjesto na naučnoj olimpijadi u Brazilu

Foto: Anadolija

Učenice Tursko-bosanskog Unsko-sanskog koledža iz Bihaća osvojile su treće mjesto na 27. Naučnoj olimpijadi održanoj u gradu Nuevo Hamburgo u Brazilu, potvrđeno je agenciji Anadolija u toj obrazovnoj instituciji.

Foto: Anadolija

Učenice četvrtog razreda Unsko-sanskog koledža Hata Botonjić i Aida Hodžić osvojile su treće mjesto na međunarodnom takmičenju naučnih projekata “Mostratec”, na kojem je učestvovalo oko tri hiljade srednoškolaca iz cijelog svijeta. 

Projekat predstavnica BiH “Mikrobiološka destilacija vode”, osvojio je treće mjesto i Trofej za najbolji regionalni projekat među 325 projekata iz 24 zemlje.

Hata Botonjić i Aida Hodžić, sa projektom koji je nagrađivan na ranijim olimpijadama u Bakuu i Amsterdamu, dobile su brojne pozive za učešće na takmičenjima naučnih projekata na svjetskom nivou.


Učenice Unsko-sanskog koledža iz Bihaća i predstavnice BiH Amina Majetić, Edina Kasupović, Hata Botonjić i Aida Hodžić ostvarile su zapažen rezultat na takmičenju INEPO EUROASIA u Azerbejdžanu osvojivši zlatnu medalju.

Veliki uspjesi mladih bh. naučnika

Mladi Bosanci i Hercegovci svoju su zemlju na međunarodnim naučnim takmičenjima predstavljali u najboljem svjetlu, osvojivši samo ove godine blizu 40 medalja.

Broj osvojenih medalja za ovu godinu nije konačan, a samo je djelimičan pokazatelj uspjeha mladih naučnika iz BiH.

Matematičar iz BiH Harun Hindija na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nedavno održanoj u Argentini osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 19 godina. Osim Hindije, Ratko Darda i Vladimir Ivković, također iz BiH, osvojili su bronzane medalje.

Hindija je prije svjetske olimpijade osvojio zlatnu medalju na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u turskom gradu Antaliji. U konkurenciji od 200 učesnika iz 22 države predstavnici BiH bili su među najboljim. Osim Hindije koji je osvojio zlato, Ratko Darda i Hamza Merdžić su osvojili srebrnu, odnosno bronzanu medalju, a Sead Delalić, Vladimir Ivković i Ivan Bartolović su dobili pohvale.


Neki od tih mladih talenata su i Sabahudin Husić i Dženis Ejupi, studenti Univerziteta Burch u Sarajevu, koji su osvojili zlatne medalje na internacionalnom takmičenju iz informatike Infomatrix, održanom u Bukureštu. Od ukupno 39 zemalja i više od 180 projekata, Husić i Ejupi su, u kategoriji hardware kontroliranje, sa svojim izumom osvojili prvo mjesto i zlatne medalje.

Bosanac Adnan Mehonić, doktorant University College iz Londona, dizajnirao je novi, revolucionarni čip koji je postao vijest koju su objavili brojni svjetski mediji. Njegov naučni rad o pronalasku je objavljen u američkom žurnalu za primijenjenu fiziku.

Isto tako Denis Perunčić i Vekas Murselović, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža iz Sarajeva, ostvarili su zapažen rezultat osvojivši prvo mjesto i zlatne medalje na I-SWEEP olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Perunčić i Murselović su se u kategoriji “Okoliš-zaštita životne sredine” takmičili sa kolegama iz 68 zemalja, a njihov projekat je bio jedan od više od 200 samo u toj kategoriji.

U okviru Internacionalne olimpijade iz fizike koja je održana u estonskom gradu Talinu, bh. olimpijski tim ostvario je izvanredne rezultate nakon što je Selver Pepić osvojio bronzanu a Nudžeim Selimović počasnu medalju.

Braća Damir i Daniel Ferizović osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na 18. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Crnoj Gori.

Prošle godine Damir Ferizović je na 22. Internacionalnoj informatičkoj olimpijadi u Vaterlou u Kanadi osvojio bronzanu medalju, a na on line takmičenju “High school programming league 2010/2011″ u Gdanjsku, Poljska, osvojio je zlatnu medalju. Damir je do sada dobio ponude za posao u poznatim svjetskim kompanija Googleu i Facebooku.

Na prestižnoj olimpijadi projekata učenika srednjih škola u Houstonu u SAD-u, predstavnici BiH Dževad Kozlica i Aldin Hodžić u kategoriji energije osvojili su zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1.000 dolara. Kozlica i Hodžić su dobili i pune stipendije za četverogodišnje školovanje na “North American College” u vrijednosti od po 45.000 dolara. Na tom takmičenju je učestovalo 2.222 učesnika iz 70 država svijeta.

Bihaćki srednjoškolci Sanel Sipić, Almin Ćenanović i Adnan Babić na 110. najstarijem svjetskom salonu inovacija u Parizu “Concours Lepine” početkom maja osvojili su srebrnu medalju. Prethodno su na sajmu inovacija u Ženevi osvojili također srebro.

Da su talent i pamet mladih ljudi najveće bogatstvo BiH potvrđuje i rezultat učenika iz BiH, Ahmeta Zerića i Alema Mušinbegovića, koji suosvojili dvije zlatne medalje na IYIPO Olimpijadi u Gruziji.

Tim studenata Bosna Sema obrazovnih institucija, na takmičenju Infomatrix u Rumuniji, ostvarili su izuzetne rezultate. Sabahudin Hušić i Dženis Ejupi osvojili su zlatne, Ammar Talić, Almir Aljović, Hadžem Hadžić i Amer Zavlan srebrne, a Adnan Bečić i Nadir Lošić bronzane medalje.

preuzeto sa aa.com.tr i klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *