INFIMA

Ministar Mašić primio osvajače medalja sa Međunarodne matematičke olimpijade

sl2

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić upriličio je prijem za članove ekipe matematičara Bosne i Hercegovine: Haruna Hindiju, Hamzu Merzića i Seada Delalića, te Zenana Šabanaca, višeg asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bosanskohercegovački takmičari su na nedavno završenoj 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (International Mathematical Olympiad), najprestižnijem svjetskom takmičenju mladih matematičara, ostvarili vrhunske rezultate. 

Takmičenje koje je ove godine održano u Mar del Plati od 4-16.7.2012. (Argentina) okupilo je oko 550 takmičara iz 100 zemalja svijeta. Dobitnici medalja su: Harun Hindija – srebro, Ratko Darda – bronza, Vladimir Ivković – bronza. Sead Delalić i Marko Rajković dobili su počasne pohvale.

 

IMG 3214Pored nosilaca medalja, ekipu Bosne i Hercegovine predstavljali su: Ratko Darda, učenik IV razreda Gimnazije “Sveti Sava” iz Prijedora, i Vladimir Ivković, učenik III razreda SŠC “Aleksa Šantić” Nevesinje. 
Ministar Mašić je članovima bosanskohercegovačkog tima uputio čestitku: “Da je svog talenta dostojan samo onaj ko ga svakodnevno osvaja, dokazali ste donoseći sa 53. Međunarodne matematičke olimpijade u Bosnu i Hercegovinu srebrenu i dvije bronzane medalje, ali i dvije počasne pohvale. Opredjeljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je da pruži podršku talentiranim učenicima osnovnih i srednjih škola, te će i ove godine na tradicionalnoj manifestaciji Znanjem u budućnost osvajači nagrada biti finansijski podržani.” 

Predstavnici bosanskohercegovačkog matematičkog tima istakli su da je u ukupnom plasmanu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Bosna i Hercegovina na 45. mjestu od preko stotinu zemalja učesnica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *