INFIMA

Selver Pepić, maturant Četvrte gimnazije, najbolji bh. fizičar: Vježba zadatke i dok se vozi tramvajem

files.php?file=selver_109209836

Od sedmog razreda osnovne škole zanimaju ga fizika i njeni zakoni

Autor  | Objavljeno 24.06.2012. u 06:08
Verzija za štampu Samo tekst Decrease font Enlarge font

Pepić: Budući student PMF-a

Selver Pepić, maturant Četvrte gimnazije i budući student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, još od osnovne škole niže uspjehe na takmičenjima u fizici, od općinskog do državnog nivoa. 

Ove godine osvojio je prvo mjesto na kantonalnom, drugo na federalnom i potom 
prvo mjesto na državnom takmičenju te je tako postigao svoj najveći uspjeh do sada, za koji skromno kaže da mu se “posrećilo”.

Ističe da voli fiziku i da je bio u velikoj dilemi prilikom izbora fakulteta. U opciji su, osim PMF-a koji je odabrao, bili i Elektrotehnika i Mašinstvo.

Od sedmog razreda osnovne škole Selvera zanimaju fizika i njeni zakoni, ali je za njegov veći angažman zaslužna nastavnica Besima Kadrić, koja ga je, kaže, natjerala da više radi i vježba.

- U sedmom razredu osvojio sam prvo mjesto na općinskom takmičenju. Iste školske godine bio sam prvi u Kantonu, a u osmom razredu osvojio sam prvo mjesto i na federalnom takmičenju – govori nam Pepić. 

Nakon upisa u Četvrtu gimnaziju, nastavio se takmičiti pa je bio prvi na federalnom, a dijelio je i peto mjesto na državnom takmičenju. 

- Zbog toga sam morao ići na razigravanje. Imao sam sreće, jer sam dva sata prije takmičenja ponavljao gradivo, u kojem je bila i formula koja mi je bila na testu. Tako sam se plasirao za Olimpijadu na Tajlandu – naglašava Selver.

Olimpijci iz BiH i zemalja okruženja na Tajlandu

Predsjednica Udruženja fizičara Rajfa Musemić vodila je ekipu Bosne i Hercegovine na Olimpijadu na Tajland, gdje je Pepić osvojio počasnu medalju, a naša ekipa postigla je najbolji uspjeh po zbiru bodova.

Fizika je Selverova najveća ljubav, kojoj se u potpunosti posvetio i nema vremena za izlaske. Svaki slobodan trenutak koristi za pripremu za takmičenje. Tako ni u tramvaju ne gubi vrijeme pa vježba zadatke i dok se vozi.

Olimpijada u Estoniji

Pepić se ovih dana priprema za Olimpijadu fizičara, koja će se 15. jula održati u Estoniji. S njim idu i Amer Ajanović, Srđan Veselinović, Nudžeim Selimović i Stefan Gvozdenović.

preuzeto sa avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *