INFIMA

Nagrađeni najbolji timovi za Međunarodni dan zaštite okoliša

Pobjednička ekipa

Pobjednička ekipa5.6.2012 – Danas, povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša, u Sarajevu je održana ceremonija proglašenja pobjednika, te svečana dodjela nagrada povodom školskog takmičenja „Moja lokalna zajednica i zelena energija za budućnost”. Prvo mjesto i 2000 KM osvojio je rad „Proizvodnja hidrogena iz biomase” učenica Tursko-bosanskog, Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, dok je za rad „Eko i bio, moralna načela budućnosti” Gimnazija Marka Marulića iz Tomislavgrada osvojila drugo mjesto i 1500 KM. Treće mjesto osvojio je projektni prijedlog Tehničke škole iz Gradiške koji će sa nagradom od 1000,00 učestvovati u nabavci kotla na biomasu za Dom za nezbrinutu djecu u Gradišci.

„U školskom takmičenju je učestvovalo 36 srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine, a učenici su mogli da se izraze svoju kreativnost na način koji im najviše odgovara, a sve u cilju prikazivanja svoje lokalne zajednice u budućnosti kao održive zajednice koja koristi energiju iz obnovljivih izvora” izjavila je Amila Selmanagić Bajrović, voditeljica Biomass projekta.

Školsko takmičenje je realizovano u okviru Projekta zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Projekat Zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u BiH (Biomass projekat) teži smanjenju efekata klimatskih promjena promovisanjem upotrebe energije iz biomase, putem zamjene kotlovnica na fosilna goriva sa kotlovnicama na biomasu u sektoru obrazovanja u regiji Srebrenica.

preuzeto sa http://www.undp.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *