INFIMA

Za bh. genijalca iz Bosanskog Petrovca zainteresirani su Google i Facebook

Damir Ferizović, informatički genijalac iz Bosanskog Petrovca, koji godinama s mlađim bratom Danielom osvaja državna, evropska i svjetska odličja na brojnim takmičenjima, trenutno pohađa studij na Institutu za tehnologiju u njemačkom Karlsrueu.

- Studij je težak i zahtjevan, ima dosta matematike i treba mnogo i redovno učiti. Trenutno radim na takmičarskom programiranju na fakultetskom nivou i već sam osvojio prvo mjesto, pa ću s ekipom predstavljati naš univerzitet na njemačkom i zapadnoevropskom takmičenju – rekao je za “Dnevni avaz” Damir.

 Njegov otac Muharem Ferizović kazao je da Damirovo mjesečno školovanje košta oko 800 eura, a polovinu te sume izdvaja Damirova tetka koja živi u Njemačkoj. Također, istakao je da su se za bh. genijalca nakon osvojenih medalja na olimpijadama informatičara zainteresirali iz Googlea i Facebooka.

- Pozivi iz Googlea i Facebooka su čast, ali fakultet je na prvom mjestu – kazao je Damir.

Odbijenica iz “BH Telecoma”

Dok su iz Googlea i Facebooka pokazali zanimanje za Damira, “BH Telecom” mu je poslao odbijenicu kada je tražio podršku za odlazak na jednu od olimpijada informatičara.

Tek jednom mu je pomogla matična općina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *