INFIMA

Zlatne medalje za učenike iz BiH na olimpijadi u Americi

denvek
Učenici Sarajevo koledža osvojili prvo mjesto na takmičenju naučnih projekata u SAD-u
SARAJEVO
Nijaz Hlivnjak – Samir Jordamović – Ivana Despotović
Denis Perunčić i Vekas Murselović, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža iz Sarajeva ostvarili su zapažen rezultat na I-SWEEP olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Bosansko-hercegovački učenici predstavili su se projektom dobivanja dizel goriva iz algi („Algae: Eco-friendly Power Plants of Future“) u kategoriji „Okoliš-zaštita životne sredine“.
  I-SWEEP olimpijada http://www.isweeep.org/) je takmičenje koje se svake godine održava u Houstonu, saveznoj državi Texas, SAD. Energija, inžinjering i okoliš su oblasti u kojima hiljade srednjoškolaca iz cijelog svijeta prezentuju svoje projekte. Važnost I-SWEEP olimpijade ogleda se i u tome da su brojni naučni i istraživački instituti širom svijeta oficijelni partneri ovog takmičenja, te da se učesnicima daje prilika da dalje napreduju u svojim projektima. Fond za stipendije i nagrade I-SWEEP-a prelazi cifru od 350,000 američkih dolara.
„Naš projekat izučava dobijanje dizela od algi, gdje mi prerađujemo alge kako bismo dobili bio-dizel koji daje više energije nego obični dizel. U isto vrijeme, alge čiste vazduh čime smanjuju efekat staklene bašte, a proces globalnog zagrijavanja se tim procesom usporava“, objašnjava Denis Perunčić.
Perunčić i Murselović su se u kategoriji „Okoliš-zaštita životne sredine“ takmičili sa kolegama iz 68 zemalja, a njihov projekat je bio jedan od preko 200 samo u toj kategoriji. Ipak, osvojili su prvo mjesto i zlatne medalje, a u razgovoru sa ekipom Anadolija istakli su da su im najveći rivali bili učenici iz Kine i Japana s obzirom da dolaze iz zemalja sa jako razvijenom tehnologijom.

„Planiramo dalje raditi na našem projektu u cilju otklanjanja nedostataka, te izrade dodatnih kalkulacija“, ističe Murselović, te dodaje da je „krajnja želja da se ovim projektom doprinese cijeloj državi“.
Direktor Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu prof. Metin Isik čestitao je svojim učenicima na uspjehu koji su postigli i pohvalio njihov naporan i dugoročan rad koji su uložili u projekat. „Neki naši učenici su i prošlih godina na I-SWEEP olimpijadama, ali i drugim važnim takmičenjima osvajali medalje i priznanja, međutim zlatne medalje Vekasa Murselovića i Denisa Perunčića najveći su uspjeh“, izjavio je za Anadoliju direktor Isik.
Pored zlatnih medalja, BH predstavnici su dobili i nagradu „Excellence“ od državnog univerziteta u Houstonu, te stipendije za nastavak studija na toj visoko-školskoj ustanovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *