INFIMA

Bosni zlatna medalja na Olimpijadi iz matematike u Antaliji

t

Harun Hindija, učenik Tursko-Bosanskog koledža u Sarajevu osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike koja se proteklih dana odražala u turskom gradu Antaliji. Olimpijada je okupila preko 123 učesnika iz 21 države. “Ovo je veliki uspjeh za cijelu državu s obzirom da su tu bili drugi takmičari iz puno većih i razvijenijih zemalja od naše”, izjavio je Hindija po dolasku na aerodrom u Sarajevu.

Međunarodna olimpijada iz matematike održava se svake godine, a ovog puta takmičari su trebali riješiti po četiri zadatka u vremenskom periodu od četiri i pol sata.

“Prije svega, zahvaljujem se dragom Bogu na ovom uspjehu, zatim mojim roditeljima, školi i kolegama matematičarima koji su mi pomogli u mom radu. Moram naglasiti da država Bosna i Hercegovina i nadležna ministarstva nisu bila u mogućnosti finansirati naš odlazak na Olimpijadu, tako da nam je moja škola omogućila učešće. Činjenica da smo dva dana prije Olimpijade saznali da ipak idemo na takmičenje, dodatno govori o veličini uspjeha koji smo postigli”, istakao je u izjavi za Anadoliju, Harun Hindija.

Ukupno šest takmičara je predstavilo Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi u Antaliji: Harun Hindija koji je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju, Ratko Darda i Hamza Merzić sa osvojenom srebrenom odnosno bronzanom medaljom, te Sead Delalić, Vladimir Ivković i Ivan Bartolović koji su dobili pohvale.

t 2     t 1

preuzeto sa http://www.aa.com.tr/ba ( Anadolu Agency)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *