INFIMA

Učenice Unsko-Sanskog koledža iz Bihaća osvojile zlatnu medalju

ucenice-unsko-sanskog-koledza-iz-bihaca-osvojile-zlatnu-medalju

 Problem nedostatka pitke vode bio je povod da napravimo ovakav projekat 

  

 

Amina Majetić, Edina Kasupović, Hata Botonjić i Aida Hodžić, učenice Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, jedne od srednjih škola koje se nalaze u sastavu Bosna-Sema obrazovnih institucija, ostvarile su zapažen rezultat na INEPO EUROASIA takmičenju u Azerbejdžanu osvojivši zlatnu medalju. Učešće na ovogodišnjem takmičenju je uzelo preko 400 učenika iz 42 države.  Učenice Aida Hodžić i Hata Botonjić predstavile su se projektom Micron water cleaning ili mikrobiološko prečišćavanje vode, kojim se u konačnici dobiva prečišćena voda sa nula procenata nečistoća bez prisustva mikroorganizama. Proces se odvija u tri faze gdje se prije svega tehnikom sedimentacije odstranjuju nepoželjne materije iz vode. Druga faza je tehnika ultrafiltracije čime se izolaciraju bakterije. U završnom dijelu se korištenjem aktivnog karbona peptide dobija čista voda za piće. 

Druga grupa koju čine Amina Majetić i Edina Kasupović su svojim projektom korištenja sintetičkih oblika materijala zeolita dobile prečišćenu vodu. Korištenjem ove materije dobija se čista i zdrava voda. 

“Dobile smo priliku da predstavimo naš grad, kanton i državu na međunarodnoj sceni u najboljem svijetlu. Današnji problem nedostatka pitke vode je bio povod da napravimo projekat koji bi mogao da doprinese rješavanju tog problema” izjavila je Hata Botonjić. 

preuzeto sa http://www.oslobodjenje.ba/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *