INFIMA

Šta nam donosi LHC u 2012. godini

lhc-300x200

Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider – LHC), najveći svjetski akcelerator čestica, trenutno je ugašen zbog održavanja i sitnih radova. U februaru, CERN će odlučiti da li će ove godine LHC raditi na ukupnoj energiji od 8 TeV, umjesto dosadašnjih 7 TeV. Više energije povećavaju šanse pronalaženja teških čestica.

Početkom marta, svi magneti oko 27 kilometara dugog akceleratora će se ohladiti na njihovu radnu temperaturu od -273 °C, kako bi bili spremni da vode zrake čestica kroz LHC. Sudaranje protona bit će nastavljeno krajem marta. Cilj je napraviti oko 1600 biliona sudara protona u eksperimentima, što je više nego tri puta veći broj sudara od prošlogodišnjih 500 biliona. Više sudara će pomoći u poboljšavanju preciznosti mjerenja i pomjeriti istraživanja na novi nivo.

Eksperimenti CMS i ATLAS će nastaviti potragu za česticama ove godine, od kojih nam je svakako najzanimljiviji Higgsov bozon, poznat i pod nazivom “Božija čestica”. Naučnici smatraju da će podaci iz 2012. godine definitivno dati rezultate o postojanju ili nepostojanju ove čestice.

Eksperiment LHCb će nastaviti preciznim istraživanjem kvarkova, u potrazi za slabim tačkama trenutnog Standardnog model fizike elementarnih čestica. U međuvremenu, naučnici u eksperimentu ALICE će vršiti analizu podataka sudara iona olova koji su izvršeni u novembru 2011. godine, kako bi razumjeli kako je nastala kvark-gluonska plazma neposredno nakon Velikog praska. Novi sudari teških jona predviđeni su za novembar ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *