INFIMA

Šta je SAT

college-board-sat-scores

SAT (Scholastic Aptitude Test) je test sposobnosti koji se koristi kao prijemni ispit za upis na dodiplomske programe u SAD-u.  SAT omogućava odborima za upis na koledže da provjere nivo znanja kandidata.

Opis testa
Postoje dvije vrste SAT-a:

  • SAT Reasoning – sastoji se od dva dijela: matematički dio i jezični dio.
  • SAT Subject – dodatni test znanja koji se ponekad traži od učenika koji upisuju dodiplomski studij u SAD-u. Test je isključivo iz jednog predmeta, koji ovisi o studiju koji se upisuje, npr. iz matematike, hemije, njemačkog, historije, umjetnosti i slično.

SAT Reasoning i SAT Subject su paper-based testovi, sto znači da se polažu u službenom administracijskom centru na papiru. 
SAT Reasoning traje 3 sata i 45 minuta i sastoji se iz tri dijela, od koji svaki nosi od 200 do 800 bodova. To su matematika, kritička analiza i pisanje sastava.  SAT Subject ima različito vrijeme trajanja ovisno o predmetu koji se polaže.

Gdje i kada možete polagati SAT test

SAT (ScholasticAptitudeTest) u BiH moguće je polagati u Sarajevu i Mostaru. U Sarajevu se testiranja održavaju u prostorijama ACCESS Centra (kampus Univerziteta u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne 8.)

Registracija se može obaviti poštom ili online. Za prijavu SAT neophodno je da otvorite besplatni nalog na web stranici www.collegeboard.com. Datumi održavanja testa kao i sve ostale detaljne informacije takodjer mozete pronaci na istoj stranici.

Cijena testa

Cijena testiranja za SAT Reasoning je 63,50 USD (Registration fee 41,50 USD + International processing fee $22), a za SAT Subject cijena je 40 USD. 
Postoji mogucnost nadoplate u zavisnosti od Subject testa.
Postoji nekoliko nacina placanja testa. Nasa preporuka je da izaberete placanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover). Placanje se vrši prilikom prijave na sluzbenoj internetskoj stranici testa.

Rezultati SAT Reasoning i SAT Subject

Svaki kandidat koji položi SAT Reasoning i SAT Subject ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

  • Online score report – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici www.collegeboard.com nekoliko sedmica nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati na službenu stranicu putem vlastitog login-a i password-a.
  • Mailed score report – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Tačan datum dostave ovisi o lokaciji na koju se isporučuje.

Rezultati testiranja su dostupni na web strani https://ecl.collegeboard.com/account/login.jsp od 4 do 6 sedmica nakon testiranja i vrijede do sljedećeg polaganja ovih testova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *