INFIMA

Ministarstvo Dodijelilo Priznanja i Stipendije za 55 Talentovanih Učenika u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u petak 29.10.2010. godine upriličilo je manifestaciju „Znanjem u budućnost 2010“ na kojoj su uručena priznanja za 55 talentovanih učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine, koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na federalnim, državnim i olimpijskim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike.

Pored priznanja za postignut uspjeh i prepoznatljive rezultate iz znanja, za 55 talentovanih učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je obezbijedilo i pojedinačne novčane nagrade – stipendije, koje u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, iznose do 2.800,00 KM.

U uvodnom obraćanju federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić istakla je da se iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Travnika, Lukavca, Bosanskog Petrovca, Gradačca, Žepča, Visokog, Kalesije, Zavidovića, Bihaća, Tomislavgrada, Livna, Ključa, Breze, Gračanice, Viteza i Širokog Brijega u sarajevski Dom mladih skoncentrisalo najvrijednije što Bosna i Hercegovina ima: pametna i čestita mladost, spremna da postane dio savršenog ambijenta transfera znanja, misionari života utemeljenog na ljubavi i znanju.

„Jer… centralni resursi 21. vijeka nisu prirodna bogatstva i infrastruktura, to su talentovani, školovani, obučeni mladi ljudi. A ovi talentovani učenici- bosanskohercegovački ponosi- svojoj zemlji su u 2010. godini donijeli čak 16 olimpijskih priznanja, od čega pet bronzanih i jednu srebrenu medalju.

Tako su postali dio plejade mladih ljudi – stipendista Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke čiji se broj povećao na oko 1.500 stipendista.

Danas, u ovoj dvorani okupljeni smo svi zajedno da nagradama krunišemo najbolje rezultate – učenici koji su dosegli vrhove uspjeha, roditelji koji su ih usmjeravali i bodrili, nastavnici koji su znali prepoznati njihov talenat i usmjeriti ih ka pobjedi, direktori i predstavnici škola i udruženja koji predstavljaju istinske rizničare znanja i generatore novih ideja i vrijednosti.

Okupljeni smo da svjedočimo da je moguće u život pretočiti ideju o društvu zasnovanom na znanju”, kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Na kraju svog obraćanja federalna ministrica uputila je i sljedeću poruku:

„U ime budućnosti ove zemlje, u ime mladosti koja je živote žrtvovala slobodi, u ime ove današnje mladost,i koja je dokazala da može pomjerati zadate granice, sa ovog mjesta, pošaljimo svi zajedno poruku:

Naša zemlja mora postati razvojni centar za talente, poticajno mjesto za provcat njihovih sposobnosti.
Budućnost mora ojačati spoznaju da obrazovanje nije potrošnja, nego primarna proizvodnja, razvojna snaga, ključ za ekonomski, socijalni i kulturni razvitak zemlje.

Dragi moji olimpijci,vrijedni i uporni mladi ljudi, moje temeljno opredjeljenje je bilo i bit će VJERA U VAS. Hvala vam što ste nam darovali nezamjenjivi osjećaj ponosa što pripadamo ovoj zemlji. Svima vam iskreno čestitam i želim budućnost ispunjenu uspjehom!”.

Predanim radom, iskrenim zalaganjem i istraživačkim duhom ovi učenici, koji jesu jezgro intelektualne snage Bosne i Hercegovine, pokazali su zavidan nivo znanja osvajajući izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a to potvrđuju i osvojena olimpijska priznanja – jedna srebrena i pet bronzanih medalje.

Treba također istaknuti da među ovim učenicima imamo i tri nadarena učenika – multitalenta, koji su postigli izvanredne uspjehe iz više predmeta, te osvojili olimpijskaa priznanja.

Ovim i sličnim projektima, Federalno ministarstvo nastavlja afirmisati mlade i talentovane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju ogroman doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

Na današnjoj manifestaciji „Znanjem u budućnost 2010“ Ministarstvo je dodijelilo i plakete zahvale najuspješnijim nastavnicima, profesorima, školama i stručnim udruženjima koja su pripremala učenike za takmičenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *