INFIMA

Devetnaestogodišnji Cazinjanin Putuje u SAD

august2011_selmir_147392787

Troškove studija finansira “Lake Fores” koledž, američka vlada i američki biznismen Šelbi Dejvis

Talent, znanje i upornost pokazali su se dobitnom formulom za karijeru 19-godišnjeg Selmira Kličića iz Cazina koji je uspio ostvariti san mnogih srednjoškolaca iz BiH.

Selmir će svoje obrazovanje nastaviti u SAD, nakon što je dobio stipendiju od 200.000 američkih dolara. Ovaj mladić je nakon cazinske osmoljetke srednju školu nastavio u bihaćkom Tursko-bosanskom koledžu. Već u prve dvije godine školovanja i života u internatu u Bihaću Kličić se potvrdio kao talentiran i marljiv, pa je nagrađen stipendijom na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Obrazovanje na ovom koledžu, zasnovano na sistemu međunarodne mature, omogućilo mi je izbor predmeta, što je ojačalo moju volju za novim znanjem – priča Selmir koji je u Mostaru maturantski certifikat primio iz ruku norveškog ambasadora u BiH Jana Bratua (Braathu).

Pred kraj školovanja u Mostaru Selmir je aplicirao na “Lake Fores” koledž u Čikagu. Nakon nekoliko sedmica iz Amerike je stigla vijest da je primljen i da će troškove njegovog studiranja u iznosu od 200.000 dolara finansirati Koledž, američka vlada i američki biznismen Šelbi Dejvis (Shelby Davis).

Odlazim u Ameriku, a opredijelio sam se za studij političkog menadžmenta – globalni međunarodni odnosi – kaže Selmir Kličić, uz obećanje da će se nakon završetka studija vratiti u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *