INFIMA

Bh. Tim Ostvario Odlične Rezultate

ioi 2011_damir_ferizovic

Pobijedivši na svim državnim i regionalnim takmičenjima, te osvojivši medalje i zapažene rezultate na svjetskimolimpijadama u informatici, u Kanadi, Rumuniji i nedavno na Tajlandu, svojim sposobnostima zadivili su svijet.
Braća Damir i Danijel Ferizović iz Bosanskog Petrovca pravi su informatički geniji. Pobijedivši na svim državnim i regionalnim takmičenjima, te osvojivši medalje i zapažene rezultate na svjetskim olimpijadama u informatici, u Kanadi, Rumuniji i nedavno na Tajlandu, svojim sposobnostima zadivili su svijet.

Uz njih i mladi informatičar iz Bihaća Hajrudin Ćoralić, te profesor Jasmin Hodžić, koji ih već godinama priprema, primili su u petak plakete i počasno članstvo Univerzitetske biblioteke i Američkog kutka u Bihaću. Oblast ekspertize ovih mladih genija su informatički algoritmi i programski jezici, ili kako su oni to objasnili prijateljima kojima je informatika komplikovana, oni pronalaze najbrže i najbolje načine da se određeni zadatak izvrši. Prije desetak dana na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2011, koja je održana na Tajlandu u gradu Pattaya, Damir Ferizović je bio samo 5 poena nadomak srebru – osvojio je bronzanu medalju pomjerivši vlastitog brata Danijela na četvrto mjesto.

“To su ta mjesta rezervisana za Bosance”, u šali nam je rekao Damir, jer zna da pored vodećih svjetskih sila naša BiH biva gurnuta u stranu.

Tako je bilo i prije dva mjeseca na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Rumuniji, gdje je Damir osvojio drugo, a Danijel treće mjesto i medalje. Na državnom takmičenju BiH ove godine bili su neprikosnoveni na prvom i drugom mjestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *