INFIMA

Održana Manifestacija “Znanjem u Budućnost” 2011

449727EB46F0-11

Riječ je o manifestaciji koju Ministarstvo organizira četvrti put za redom, a na kojoj se dodjeljuju priznanja i nagrade talentovanim učenicima iz Federacije Bosne i Hercegovine koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz predmeta iz nastavnog plana i programa za osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine za koje se organiziraju takmičenja. Do ove godine nagrade su dodjeljivane učenicima koji su postizali najbolje rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, a od ove godine u grupu nosilaca nagrada ulaze i učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima i iz biologije, njemačkog i engleskog jezika te muzičke kulture. Ovim i sličnim projektima Ministarstvo želi afirmisati mlade i talentovane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u zemlji i svijetu.

U pozdravnom govoru Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, rekao je da su nastavnici i profesori, pripremajući učenike za takmičenja, uložili svoju ambiciju i energiju, a uspjesi učenika u zemlji i van nje potvrda su da napori njihovih učitelja imaju smisla.

„Vaša vedra mladost, suverena u znanju što ga je stekla u svojim školama, svjedoči sebe na način koji nagovještava bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Ona se treba, s jedne strane, potvrđivati najvećim kvalitetom stručnog znanja i angažmana, a s druge, čuvati i njegovati vrijednosti koje su u proteklih 1.000 godina održale ovu zemlju na vjetrometini evropske historije.

Rezultati koje ste postigli vi, dragi učenici, i vi, poštovani nastavnici i profesori, kao i škole iz kojih dolazite ubjedljiva su potvrda da školstvo mora biti tretirano kao najisplativija investicija u budućnost“, istakao je ministar Mašić.

Na manifestaciji Znanjem u budućnost prisutnima se obratio i premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić koji je ukazao na značaj podrške koju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pruža talentovanim učenicima i prepoznavanju njihovih dostignuća.

Ovogodišnji dobitnici nagrada u kategoriji osnovnih škola su: Maid Hasović, Ajla Šljivo, Emin Skopljak, Ena Hašimbegović, Hamza Muminović, Naida Dedić, Armin Ašimović, Elvir Crnčević, Irfan Smajević, Ali Husić, Kenana Ljuca, Amela Čičkušić, Danijela Perkić, Tin Vidović, Amar Burić, Dunja Ramadanović, Emina Huskić, Azur Đonlagić, Adin Polić, Adi Karakaš, Mirza Sinanović, Emin Mrkonja, Vedad Spahić, Naria Djedović, Paško Zdilar, Demir Papić, Senija Biogradlija, Adnan Kreho, Emina Modrić, Kemal Mustafić i Melika Šišić.

U kategoriji srednjih škola nagrađeni su: Rijad Muminović, Abdulah Jašarević, Anes Valentić, Dina Sarajlić, Haris Brkić,Jasmina Hakmi, Hadžem Hadžić, Selver Sadiković, Adnan Ibrić, Harun Hindija, Sead Delalić, Esma Mujkić, Robert Matičević, Mina Ferizbegović, Rijad Skrobo, Zlatan Tucaković, Kemal Korjenić, Muhamed Ćilašević, Nudžeim Selimović,Selma Čeliković, Adnan Mulahalilović, Senad Isaković, Dženan Lapandić, Alen Mujkanović, Šejla Hadžić, Amel Adilović,Selver Pepić, Slađan Veselinović, Smajil Halilović, Amer Ajanović, Danijel Ferizović, Damir Ferizović, Asmir Avdičević, Emina Halilović, Eda Džinović, Nizama Džidić, Minela Brkić, Faris Brkić, Harun Huskić, Edis Isić, Selma Bujaković, Katarina Jurić, Haris Čavčić, Anela Arifović, Jasmina Šehanović, Amila Tabaković, Ajna Ibrahimkadić, Irma Hadžić, Nikola Mandić, Mladen Pejić, Ivan Bartulović, Anđela Mandić, Lucija Lovrić, Denis Čuljak, Mate Maras, Denis Božić i Mirna Mihaljević.

Pored federalnog ministra obrazovanja i nauke, nagrade su uručili: premijer Vlade Federacije BiH Nemin Nikšić, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, prof. dr. Dubravka Šoljan sa Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Senad Odžak sa Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Vedad Smailagić sa Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdja Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH, te James Hagengruber, vršilac dužnosti atašea za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a.

Na manifestaciji su dodijeljene i plakete zahvale najuspješnijim nastavnicima, profesorima i školama koje su doprinijele ostvarenju rezultata učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima i smotrama.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su učenici Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“, učenici Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, učenici Srednje muzičke škole Sarajevo i student Haris Begović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *